Το συμβάν στην πλατεία Συντάγματος, όπου ένας διαδηλωτής παλαιστινιακής καταγωγής κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης, αντικατέστησε την Ελληνική σημαία με αυτή της χώρας του, αναδεικνύει ένα βαθύτερο ερώτημα για τη σημασία των εθνικών συμβόλων και την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Η πράξη αυτή καθ’ αυτή, αν και προέκυψε στα πλαίσια πολιτικής διαμαρτυρίας, φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικότατο θέμα, αυτό του σεβασμού προς τα εθνικά σύμβολα. Η σημαία, ως σύμβολο εθνικής ταυτότητας, αντιπροσωπεύει την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινή πορεία του λαού μας. Η βεβήλωση του συμβόλου αποτελεί όχι μόνο πολιτικό λάθος, αλλά παραβιάζει τα όρια της αμοιβαίας συνύπαρξης και προκαλεί βαθιά ανησυχία και ανασφάλεια για το μέλλον.

Καθώς διεκδικείται από διάφορους κύκλους η ελευθερία της έκφρασης και της διαμαρτυρίας, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν όρια στην εκδήλωση αυτών των δικαιωμάτων. Ο σεβασμός προς τα εθνικά σύμβολα αντιπροσωπεύει την αναγνώριση της ταυτότητας και των αξιών του κάθε λαού και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον διάλογο και την ειρήνη. Χωρίς αυτόν τον σεβασμό, η συνύπαρξη και η σύγκλιση μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων κινδυνεύουν να είναι ανέφικτες.